ЦИК определя състава на РИК-Ямбол
ЦИК определя състава на РИК-Ямбол / ОА - Ямбол

Упълномощени представители на четирите парламентарно представени партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени участваха в Ямбол в консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия.

Съставът на РИК-Ямбол е от 15 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. По време на консултациите упълномощените представители на партии и коалиции представиха писмени предложения за състав на РИК, по петима членове от ГЕРБ и Коалиция за България, ДПС - 2, Атака, Коалиция „Реформаторски блок” и Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден” - по 1 член.

За председател на РИК-Ямбол от ГЕРБ предложиха Мариана Христова, за заместник-председател беше предложен Мехмед Мехмедов от ДПС, а за секретар - Дженко Дженков от Коалиция за България и Марияна Петрова - Атака.

На консултациите не беше постигнато съгласие за ръководството на РИК-Ямбол. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, областният управител инж. Николай Пенев ще изпрати в ЦИК представените документи и изготвения протокол, а окончателният състав на РИК следва да бъде определен от ЦИК.