Ценна награда за ХГ „Д. Добрович” – Сливен
Ценна награда за ХГ „Д. Добрович” – Сливен / Дарик Сливен, архив

Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен стана носител на наградата „ПроКултура” на Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/ в категорията „Общински културен институт”, съобщи за Дарик директорът на галерията Даниела Ненчева. В статута на наградите е отбелязано, че при обсъждането на номинациите се вземат предвид инициативи и цялостната дейност на номинирания за период от 12 август 2013 година до момента и се оценяват начинът, по който инициативата или цялостната дейност на номинирания допринася за разширяване на достъпа на младите хора до култура; начинът, по който инициативата или цялостната дейност на номинирания насърчава за творческа активност на младите хора; постиганите чрез култура на конкретни резултати от значение за развитието и реализацията на младите хора с различен социален статус; принос за развитие на партньорства между творческия сектор и младите хора; въздействието на инициативата или дейността на номинирания; устойчивостта на инициативата или дейността на номиниране; новаторството и вдъхновението на инициативата или дейността на номинирания.

„От години галерията работи с млади хора, имаме различни инициативи като школи, образователни програми, организиране на концерти и много други. За номинацията получихме подкрепата на родители, учители, журналисти, общественици, от факултета „Изобразително изкуство” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново” – каза още Даниела Ненчева. Тя оцени високо присъдената в Международния ден на младежта награда на ХГ „Д. Добрович” - Сливен.

Целта на наградите е да се насърчи приноса за разширяването на достъпа на младите хора до култура, учредители са БАРОК и Граждански институт. Наградите „ПроКултура” са годишни и са в категориите „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Община“, „Образователна организация“, „Гражданска организация“ и „Медии“.