Бойко Борисов присъства на храмовия празник на манастира в село Чинтулово
Бойко Борисов присъства на храмовия празник на манастира в село Чинтулово / ПП ГЕРБ Сливен

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов присъства на храмовия празник на манастира „Свети Илия” в сливенското село Чинтулово и подари на светата обител икона с „Тайната вечеря”. Тържествена литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, който благодари за отпуснатите от партията средства за възстановяването сградата на манастира. Стенописите са направени от художничката Живка Иванова, член на Младежкия културно-просветен център "ИХТИС" в Сливен.

Манастирът е изграден през 1830 г. първоначално като гробница, наречена параклис „ Св. Пророк Илия”. Мястото се свързва с преданието за смъртта на двамата братя-мъченици Илия и Димитър и вярата на християните в житията им. Вярва се, че тук болните получават изцеление и хора от цялата страна го посещават с надеждата след пренощуване да си тръгнат от там здрави.

През годините сградата е била унищожена, но с усилията на обществеността от 1999 г. е започнало нейното възстановяване. През този месец ПП ГЕРБ отпусна 9 900 лева от субсидията на партията за стенописната украса. Общински съветници от ГЕРБ в Сливен също неколкократно са дарявали средства от своите възнаграждения за възстановяването на манастира.

Управляващите съсипаха, каквото имаше, каза пред медии Бойко Борисов. „Българите сме такива. 4-5 години идват, крадат и си отиват. Ето, като този манастир тук – идвали са турци, османлии, ограбвали са, каквото има, запалват и после ние българите си го градим. Така е и в държавата – минат, обират я и след това пак наново”, заяви Борисов.

По думите му за една година държавата е загубила 10 милиарда лева. „Една година управление, тези хора викат „бедни сме”. Сега трябва две години пак да работим, за да възстановим. Точно като този манастир – изгорен до долу и ние, българите, едно по едно, всеки, колкото може, да помага. Същата работа. Още една седмица има”, уточни Бойко Борисов.