Апелативния съд в Бургас гледа за втори път делото срещу сливенския банков похитител
Апелативния съд в Бургас гледа за втори път делото срещу сливенския банков похитител / Dariknews, Архив

Апелативния съд в Бургас ще разгледа днес за втори път делото срещу подсъдимия Стефан Петров Стефанов, похитителят от банковия клон на "Инвестбанк" в Сливен.  

На 19 ноември 2012 година Върховният касационен съд отмени въззивното решение и върна делото за ново разглеждане. Стефанов беше осъден от апелативните съдии на общо наказание от шестнадесет години и осем месеца, а размерът на присъденото обезщетение в полза на гражданския ищец Станчо Станев е намален от 150 000 лева на 100 000 лева.

Върховният касационен съд в решението си счита, че второинстанционният съд е допуснал отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила. Върховните съдии считат, че мотивите на проверяваната от Бургаския апелативен съд първоинстанционна присъда се характеризират с формалност и съществени непълноти.

Следва да бъде отстранена и допусната в диспозитива на решението грешка като отбелязаното общо наказание от шестнадесет години и осем месеца следва да се намали на шестнадесет години и два месеца лишаване от свобода, а спрямо гражданския ищец са налице основания за увеличаване на размера на обезщетението за неимуществени вреди.

Подсъдимият Стефан Петров Стефанов е признат за виновен в това, че на 23 март 2011 г. в Сливен направил опит да отнеме чужди движими вещи - сумата от 335 386 лева, 23 800 щатски долара, 13 000 евро и 885 британски лири на обща стойност 395 730. 77 лева, собственост на ТД „Инвестбанк" АД - гр. София, клон Сливен. За да реализира опита, Стефанов е употребил сила, заплашване и е взел за заложници служителите на банковия клон. Опитът за грабеж е придружен с опит за убийство на охранителя на банковия клон Станчо Станев. Стефанов е признат за виновен по девет обвинения.

Върховният касационен съд оставя в сила въззивното решение в частта, с която е потвърдено оправдаването на подсъдимия Стефан Петров Стефанов за довършено престъпление.