500 на протеста в Сливен
500 на протеста в Сливен / Дарик Сливен, архив

 

Близо 500 човека се събраха в Сливен на поредния протест срещу монополите. Протестът започна с изчитане на исканията, които са свързани преди всичко с Обществения съвет към служебното правителство. „Ние твърдо заявяваме, че няма да стоим на една маса с хората, срещу които се борим. Имаме искания, които трябва да се случат, за да се случи истинската промяна, а не подмяна на статуквото” – заявяват протестиращите. Сред исканията са: Експертният съвет да бъде съставен от експерти в различни сфери, представители на браншовите организации и граждани. Общественият съвет трябва да се раздели на сектори и всеки тесен специалист да отговаря за своята област на компетенции; председателят на Обществения съвет се избира от неговите членове; в съвета могат да влизат хора, необвързани с политическите партии на прехода, задължително досието на всеки един участник трябва да бъде обществено достъпно, да се проведе кампания за информираност на обществеността за кандидатите; всеки регион може да номинира свой представител за участник в Обществения съвет, като участниците не трябва да са повече от 35. Протестиращите в Сливен заявиха също, че не се отказват и от исканията си срещу монополите.

След прочитане на протестната декларация много хора се изказаха, като основно надделя недоволството от „неправенето на нищо от президента Росен Плевнелиев, който в момента е държавата”. Протестираща призова всеки специалист в своята област да даде предложение за справяне с кризата и така гражданите да покажат, че изход има.

В небето над площада бяха пуснати три бели гълъба, символи на самозапалилите се българи по време на протестите. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци по повод Националния празник на България.

Протестното шествие тръгна по бул. „Цар Освободител” към сградата на енергото. На кръстовището на Дамарския мост те блокираха движението, след което се отправиха към сградата на EVN, където ще изгорят чучело, символизиращо монополите.