/ iStock
В днешния Ден на безопасността на движението по пътищата (29 юни), ученици и учители от Професионалната земеделска гимназия в Силистра излязоха на протест. Недоволството им е заради липсата на предпазни мерки за опазването на живота и здравето на пешеходците в района на училището. Автобусната спирка и пешеходната пътека, които ползват учениците на гимназията, се намират на натоварения път Силистра-Русе. Той е част от републиканската пътна мрежа и по закон там не могат да бъдат поставени ограничители на скоростта. 

Ученици и учители в Силистра подготвят протест: Искат безопасна пешеходна пътека

За около половин час протестиращите затвориха едното платно на пътя.

“От 3 години пиша до всички институции във връзка с това, че в района не се спазва ограничението от 50 км/ч и пешеходците не могат да преминават нормално. Молил съм да бъде поставено някакво препятствие, но от институциите ми отговарят, че пътят е от част от републиканската мрежа и законът не позволява това да се случи”, каза пред БТА директорът на гимназията Пламен Славов.

Пътните знаци, указващи максимална скорост от 50 км/час и периодичните проверки на Пътна полиция също не помагат, твърдят от училището. За щастие досега не са се случвали пътни инциденти в района.

Учениците споделиха, че се страхуват да пресичат, тъй като шофьорите обикновено се движат с превишена скорост и почти никога не спират на пешеходната пътека.

Ако проблемът не бъде решен скоро, от гимназията ще продължат с протестите и през следващата учебна година.
БТА