/ Thinkstockphotos
Близо 300 килограма незаконно събрани лечебни растения са иззети и предадени на служителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, съобщиха от инспекцията.

Сигналът е получен от Гранично полицейско управление (ГПУ) - Силистра при Регионална дирекция "Гранична полиция" (РДГП) - Русе.

На 7 октомври граничен патрул, извършващ обход по протежението на сухопътната граница с Румъния, в землището на с. Срацимир, община Силистра, е установил трима мъже и една жена - български граждани - да берат плодове от храстовата ивица по протежение на границата.

Експерт на екоинспекцията е установил, че добитите билки са плод трънка с тегло 290 килограма. Те са предадени за изсушаване и отговорно пазене на фабрика, извършваща сушене и пакетиране на плодове.

Физическите лица са санкционирани от служителите на "Гранична полиция", тъй като всяка дейност, която се извършва в граничната ивица, следва да се съгласува с компетентните органи, се посочва в съобщението.

Предстои на нарушителите да се съставят актове. След приключване на административната процедура иззетите количества билки ще бъдат продадени в полза на държавата.
БТА