Златан Ванев: Ще развивам клуба по щанги в Шумен, на който съм президент
Златан Ванев: Ще развивам клуба по щанги в Шумен, на който съм президент / снимка: БГНЕС
Златан Ванев: Ще развивам клуба по щанги в Шумен, на който съм президент
25749
Златан Ванев: Ще развивам клуба по щанги в Шумен, на който съм президент
  • Златан Ванев: Ще развивам клуба по щанги в Шумен, на който съм президент

„Ще продължа да развивам клубът по вдигане на тежести в Шумен, на който съм президент", съобщи в интервю за Дарик многократният световен и европейски шампион шуменеца Златан Ванев. Той обясни, че ако трябва ще пренасочва състезатели от Русе към клуба, но ще продължи да го развива. „Надявам се и големи спортисти да вдигат за този клуб", заяви още той.

В момента Златан Ванев е треньор в Русе и е една от основните фигури в ръководството на новооснованата федерация по вдигане на тежести. „Работя в Русе имаме над 25 деца, които тренират и се подготвят", коментира Ванев. По думите му, спортистът на 2009 г. на Шумен Валентин Христов в момента също е в Русе и е негов състезател. „Доста се изненадах, че той стана спортист на Шумен, защото бях доста обвиняван, че съм закрил спорта вдигане на тежести в града", допълни Ванев. Другият шуменски щангист, който отиде с Ванев в Русе Красимир Ренков отново се е завърнал в Шумен. „Сега в Шумен има четири клуба по вдигане на тежести, а няма четирима състезатели", подчерта още легендата в щангите. „Искам да видя какви спортисти ще изкарат тези хора, защото Шумен всяка година е имал състезатели за национални и международни турнири", каза още Ванев. Той пожела на всички, които се занимават с този спорт в града да постигнат успехи в бъдеще, но подчерта, че е обиден от нападките по негов адрес от колегите му в Шумен.

Нито един от тези клубове не е кандидатствал, за да стане член на новата федерация. Ванев обясни, че към момента още няколко клуба са заявили желание да се присъединят към федерацията. На въпроса за липсата на лиценз от спортното министерство, той каза, че се надява проблемът да се реши в най-скоро време. „Трябва всички, които искаме да работим за развиването на спорта да се обединим и да направим така, че едната федерация да има лиценз", обясни още Ванев. По думите му, всички, които искат да работят са добре дошли в новата федерация.

„Започваме с развитието на спорта от начало, но има бъдеще, има талантливи млади състезатели", каза още Ванев. По думите му, напълно реалистично е да има български отбор на Олимпиадата в Лондон през 2012 г., който да се представи на високо ниво.

Какво каза още Златан Ванев чуйте в прикачения звуков файл.