Дарик
Дарик / Деян Герговски
Национална здравноосигурителна каса трябва да заплати на Комплексия онкологичен център (КОЦ) в Шумен 198 227 лева за проведени лечения за болнична помощ и високоспециализирани медицинскидейности. Сумата е дължима за периода от 1 март 2015 г. до 29 февруари 2016 г., а освен това касата дължи и лихвите. Това е решил Окръжният съд в Шумен (ШОС).

Причината да се стигне до съдебната зала е отказът на здравната каса да платят за цялата дейност, а не само тази по месечните лимити за цялата страна, въведени с решение на надзорния съвет на НЗОК. 

Посочено било и , че не били отчетени по надлежния ред в НЗОК и не били удостоверени със съответните първични отчетни документи.

Според вещите лица по делото - данните за т. нар. „надлимитна дейност” са част от данните за цялата извършена медицинска дейност и са били надлежно отчетени в НЗОК.

В своето решение магистратите от ШОС посочват, че клаузите, въвеждащи лимит за заплащане на медицинската помощ, в конкретния случай са нищожни и поради противоречие с добрите нрави и нормите на Конституцията. 

Затова и решили НЗОК да плати дължимите суми на КОЦ.

 Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.