Заразата в Исперих е заради твърде много дезинфектанти във водата
Заразата в Исперих е заради твърде много дезинфектанти във водата / Радка Минчева

Най-вероятната причина за заразата, плъзнала в Исперих, е превишена концентрация на дезинфектанти във водата. Това обявиха от РИОКОЗ-Разград. Директорът на институцията д-р Йорданка Николова обясни, че „ВиК"-Исперих ще бъде санкционирано заради превишаването на нормите. Тя допълни, че изследванията на епидемиолозите са потвърдени и от токсиколог. Според експерта гадене, повръщане, световъртеж и главоболие са симптоми на отравяне с хлор.
Пречистването на системата с препарата „Флаш хлор" бе извършено заради сигнала за разлива от торови маси в дерето до помпената станция „Драгомъж" - обясни управителят на водоснабдителното дружество Илия Илиев. Според него разливът не е бил достигнал до помпената станция, но за по-голяма сигурност е извършена профилактика, която е била в горната граница на нормативните изисквания, но не е я надвишавала.

Ще припомним, че в сряда и четвъртък в Исперих възникна епидемичен взрив с неясен произход. 34 деца и един възрастен човек от Исперих бяха приети в инфекциозното отделение на разградската болница. Единственото общо нещо, което те са консумирали, е чешмяна вода.