Заседанието се проведе днес
Заседанието се проведе днес / Областна администрация - Шумен
Ще се извършват проверки на пазарите за животни в област Шумен. Това реши Областната епизоотична комисия на заседание, председателствано от областния управител проф. Стефан Желев. Проверките ще се извършват съвместно между представители на Областна дирекция по безопасност на храните, ОД на МВР и общините.

Заседанието се проведе в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, във връзка с доклад за сериозни проблеми с хуманно отношение към животните на пазарите за животни в България по наблюдения, извършени от организация за защита на животните „Анималс Ейнджълс“. Д-р Наташа Баева, и.д. началник отдел „Здравеопазване на животните“ при Областна дирекция по безопасност на храните-Шумен, представи данни от този доклад, на база направени проверки на пазарите в Пазарджик, Раковски, Хасково и др. Общите  констатации са за недобре гледани животни, с редица инфекции и открити рани, по пазарите не са спазени и изискванията за хуманно отношение към животните. На територията на област Шумен няма регламентирани пазари за животни, които имат регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи директорът на дирекцията д-р Катя Райкинска. За да се регистрират такива обекти, те трябва да отговарят на много условия, които изискват сериозни инвестиции, стана ясно на заседанието.

Областната епиоотична комисия прие решение, според което до 13 септември 2017 г. трябва да се проведат общински епизоотични комисии и да се определят дати за проверка на регламентирани и нерегламентирани пазари за животни на територията на област Шумен. До 14.септември 2017 г. определените за проверка дати по общини ще бъдат представени в ОБДХ-Шумен.