Започнаха изпитите в Шуменския университет
Започнаха изпитите в Шуменския университет / снимка: пресцентър на ШУ
В този час се провеждат първите конкурсни изпити за прием в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Те са по Икономика /тема и тест/, Свят и личност /тест/ и по Музика.

3 543 са кандидат-студентите, подали документите си в Шуменския университетза обучение в образователно-квалификационната степен бакалавър. За професионален бакалавър са подали документи 183 души.

Най-много са кандидатите в специалностите „Туризъм” (редовна и задочна форма), “Социални дейности” (редовна и задочна форма), “Икономика” (редовна и задочна форма), „Екология и опазване на околната среда” (редовна и задочна форма) и „Системи за сигурност (редовна форма на обучение).

В задочните форми на обучение най-голяма е надпреварата, според посоченото първо желание на кандидат-студентите, в специалностите „Туризъм” – 35 души за едно място, „Социални дейности” – 20 души за едно място, „Икономика” – 8 души за едно място и „Екология и опазване на околната среда” – 8 души за едно място.

В редовните форми на обучение най-голяма е конкуренцията в специалностите „Системи за сигурност” – 9 души за едно място, „Социални дейности” – 6 души за едно място, „Туризъм” – 5,4 души за едно място и „Икономика” – 5 души за 1 място.

Най-много кандидати ще се явяват на изпит по география, български език и литература, свят и личност, журналистика и математика.