За 16-ти път в Търговище вдигнаха „Вълшебната завеса
За 16-ти път в Търговище вдигнаха „Вълшебната завеса / Борислав Курдов

С добро настроение и много усмивки започна 16-тото издание на международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса" в Търговище. Престижът на този форум се покачва, за това говори факта, че интересът за участие от страна на театрите тази година бе много голям, каза селекционерът Асен Константинов. Повече от 30 представления са участвали при селекцията, от тях са избрани 12 български и четири чуждестранни постановки, които ще се играят на сцените на Драматичния и Кукления театър в областния град. Качеството на спектаклите е много високо и обхваща целия жанров спектър - уверен е Константинов, като уточни, че куклен театър, театър на сенките, марионетки, драматичен театър, както и възрастовата група на зрителите е широка - от най-малките до тийнейджъри.

За мен беше важно да избера онези спектакли и онези творци, които черпят от детския свят и обратно връщат към него - парадоксалността на детското въображение, неговите пъстрота и неочакваност. „Театърът за деца като мисия" съм подбрал тази година като мото на фестивала, тъй като изкуството може да даде важни компоненти при израстването на личността въобще. Според него възпитавайки децата си само с реалити предавания и с пошлостта на поп-фолк музиката ще катастрофираме на духовно равнище, а чрез прийомите на театралното изкуство можем да ги измъкнем.

Директорът на Драматичния театър в Търговище Петър Петров обяви официално фестивалът за открит. Той каза, че „16-те години на „Вълшебната завеса" са 16 жалона във формирането на профила на Търговище като център на детско-юношеската драма и драматургия." Тук творците сверяват часовниците си в работата си за децата, за идващите поколения, каза още Петров.
Кметът на община Търговище Красимир Мирев приветства дошлите на площада пред театъра, за да се видят първото представление, а именно „Откраднатият смях" на театър „Жар" - София. По-късно бе изчете и приветствие от името на министъра на културата Вежди Рашидов. Денят продължи с четири пиеси, първите две от които на театърът-домакин и Кукления театър в Търговище.

За 16ти път в Търговище вдигнаха Вълшебната завеса"
netinfo