Възстановка на моменти от Съединението направиха край Мараш
Възстановка на моменти от Съединението направиха край Мараш / DarikNews Валери Великов

Възстановка на моменти, свързани със Съединението на Княжество България с Източна Румелия, направиха членовете на комитет „Крум Страшний” край шуменското село Мараш.

В местността Дъбова кория край селото през август 1885 г е бил Шуменския военен лагер. Тогава са се провеждали летните маневри на войските от Североизточна България. Тук княз Александър Батенберг приема Димитър Куртев и Манол Георгиев, участници в движението за Съединение от Сливенското опълченско дружество. След разговора двамата изпращат телеграма до Захари Стоянов в Пловдив, която гласи: "Вълна пазарихме повече, отколкото очаквахме. Щом поискате, керваните ще тръгнат. Пригответе място, където да се стовари. Манол".

На 30 август княз Александър приема в лагерната си палатка майор Сава Муткуров и Димитър Ризов. Те са упълномощени от комитета заедно с княза да направят последни уточнения по плана за извършване на Съединението. След разговора князът нарежда запасните войници, участвали в Шуменските маневри,  да не се разпускат. При тръгването си княз Александър Батенберг обявява на всички, че е съгласен да оглави Съединението на Източна Румелия и Княжество България и в негова защита той повежда войските към Пловдив. На 9 септемри 1885 г., съпроводен от 2-и конен Шуменски полк, княз Александър Батенберг, влиза в Пловдив като княз на Северна и Южна България.

На възстановката присъстваха областният управител Тодор Тодоров, кметът на Шумен Красимир Костов и председателят на общинския съвет Даниела Русева. Те, заедно с много други шуменци, поднесоха венци и цветя пред паметната плоча, намираща се на мястото, където Батенберг е дал съгласието си да оглави Съединението.