„Вълшебната завеса приключи, раздадоха наградите
„Вълшебната завеса приключи, раздадоха наградите / Борислав Курдов

В Търговище приключи поредното издание на международния фестивал „Вълшебната завеса". По време на закриването бяха огласени отличените постановки, които бяха оценени от компетентно жури в състав: председател Бианка Бенковска - режисьор, Никола Ванков - театровод и Гергана Пирозова - театровод.

За цялостен спектакъл наградата отиде при Магдалена Митева за постановката й „Изгубеният ключ", от държавен куклен театър - Видин. За сценична идея и реализация на българска народна приказка, призът отиде при Симона Нанова - „Неродена мома". Анреа Бенальо пък получи награда за търсена в областта на изразните средства и разширяване обхвата на зрителската аудитория в „ПЛАТЕ...Средиземноморска утопия".

Призът за женска роля взе Тереза Караскова, за ролята й в „Пепеляшка" от Павел Покал. Наградата за мъжка роля отиде при Симеон Велков, за участието в „Полудели приказки".

Първо място при авторите бе отредено на  Лиляна Байлова - за постановката „Истинският крал на Азириут". Тази година на второто място в класацията се наредиха две авторки: Иглика Пеева с „Не слизай в Ада" и Лиляна Байлова с „Кентавър". Две са и третите места -  Димитрина Ненова с „Здравей и сбогом Жулиета" и  Теодора Попова - „Пълен напред, капитан Джак".

Всички пиеси, които бяха поставени по време на „Вълшебната завеса, преминаха при голям интерес от страна на жители и гости на града в театралната седмица на Търговище. „Благодаря на всички автори и участници в конкурса, желая им много творчески успехи" - каза Петър Петров, директор на „Драматичен театър" - Търговище.