Внасят жалба във ВАС срещу изграждането на инсинератор
Внасят жалба във ВАС срещу изграждането на инсинератор / Дарик-Шумен

Представители на шуменски фирми ще внесат жалба до Върховният административен съд срещу изграждането на инсинератор в Индустриалната зона, стана ясно по-време на протест срещу съоръжението. В близост до фирмите се предвижда да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински и битови отпадъци. Жалбата е подписана от фирми от хранително вкусовата промишленост, чиято дейност ще бъде застрашена от функционирането на съоръжението. Предстои физически лица и сдружения с нестопанска цел също да заведат жалби, стана ясно по време на протеста.

Част от опасенията на фирмите са, че при изгарянето на отпадъците ще се отделя миризма, която ще повлияе негативно на тяхната продукция. Според фирмите не е спазено изискването на санитарно-хигиенната зона, според която подобни съоръжения трябва да се намират поне на 1 000 метра от жилищни сгради и производствени предприятия от хранителната промишленост.

Внасят жалба във ВАС срещу изграждането на инсинератор
netinfo

200 работници от фирмите в района излязоха на протеста по-рано днес. Той се проведе на кръстовището на бул. „Ришки проход" и ул. „Цветан Зангов". Причина за недоволството на хората бе одобрената от Министерството на околната среда и водите оценката за въздействие на околната среда, според която изграждането на инсинератора е възможно. „Ние сме против изграждането на това съоръжение точно на това място. Смятаме, че опазването на здравето на хората е най-важно", обясниха протестиращите.

Копие на жалбата бе връчено и на Лидия Кунева - директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен. Тя обясни, че през миналата година екоинспекцияат е дала положително становище за изграждането на инсинератора, защото той ще разреши много екологични проблеми в района, но не упоменава мястото където той трябва да се намира.

Внасят жалба във ВАС срещу изграждането на инсинератор
netinfo