В Търговище вдигнаха „Вълшебната завеса
В Търговище вдигнаха „Вълшебната завеса / Борислав Курдов

За 14-ти пореден път в Търговище бе вдигната „Вълшебната завеса" - едноименен международен фестивал за театрални спектакли за деца. Културният форум бе открит с представление - невербален спектакъл на открито „Нашествието на клоуните" на театър „Жар" - София.

Пред сградата на Драматичния театър се събраха десетки деца от училища и детски градини, с които актьорите контактуваха на живо и ги включваха в спектакъла. „И тази година сме подготвили богата селекция от спектакли, които да зарадват децата на Търговищка област", каза при откриването директорът на театъра Петър Петров. Допълни го и зам.-кметът на града Диян Дечев, който каза, че международният фестивал е едно прекрасно продължение на светлите празници и подходящ преход към предстоящото издание на традиционния пролетен панаир в Търговище.

Програмата на фестивала включва повече от 15 спектакъла на драматични и куклени театри от страната, както и на трупи от Чехия, Македония, Румъния и Русия. По време на фестивала, който ще продължи до 10 май, са предвидени и конкурси за детска рисунка и за „Звезда" на „Вълшебната завеса". За първи път е има и национален конкурс „Драматургия за деца 2013". Ще бъдат проведени и няколко театрални работилници, в които децата ще се забавляват и ще могат да покажат своя талант.

Фестивалът има конкурсен характер. Жури с председател режисьорът Бианка Бенковска, ще оценява спектаклите по няколко различни критерии: за най-добра мъжка и женска роля, за режисура, сценография и

В Търговище вдигнаха Вълшебната завеса"
netinfo
музика.