/ Борислав Курдов
Изключително ценен в исторически план печат получи като дарение Историческият музей в Търговище. Става дума за печат от Ескиджумайския панаир от 1877 година. 

Печат дарение Търговище
Борислав Курдов

"Печатът се оказва единственият артефакт - предмет, свързан с прякото администриране на панаира по онова време", каза пред Дарик директорът на музея Магдалена Жечева.

Печатът е метален, с дървена дръжка и надпис на османо-турски език:: „Панаирът в Джума-и-Атик /Ески Джумая/”. Специалистът в търговищкия музей Николай Ставрев се натъква случайно на находката, която е била предложена за продажба на аукцион в Турция.

Тъй като културната институция не разполага с нужните средства, за да закупи печата, от там се свързват с местния бизнесмен Хамди Илиязов, който е направил дарение за покупката.

Макар и точната цена да се пази в тайна, Дарик научи, че става въпрос за четирицифрена сума. Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи грамота на дарителя. Най-новото попълнение на фонда на Търговищкия музей е изложено в Славейковото училище и ще може да бъде видяно в Нощта на музеите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.