В Мортагоново след повторното броене: 287:287
В Мортагоново след повторното броене: 287:287 / Радка Минчева

Равен се оказа резултатът между двамата достигнали до балотаж кандидати за кмет на село Мортагоново след повторното броене в съда по време на дело за касиране на вота. На втория тур за победител е обявен Руждет Исмаил от ДПС с 297 гласа, съперничката му издигнатата от Инициативен комитет Рукие Алиева събра 293 гласа. Адвокатите и на двамата поискаха оспорване на различен брой бюлетини на другия кандидат и така резултатът стана 287:287.

Повторно в залата на Административен съд - Разград бяха преброени бюлетините за селски кмет на балотажа в село Мортагоново.

Процесът започна след жалба от независимия кандидат за кмет Рукие Алиева, на втория тур тя е изгубила с 4 гласа разлика от досегашния кмет Руждет Исмаил от ДПС.

За разлика от други дела за касиране по това спорове около недействителните бюлетини нямаше, те се оказаха 15, колкото са и в изборните книжа. Преброяването на действителните бюлетини обаче показа някои разлики. От 293-те бюлетини за Рукие Алиева адвокатът на Исмаил оспори 6, а от 297-те за Руждет Исмаил защитникът на другата страна оспори 10. Така резултатът стана 287:287.

До това обаче делото не приключи, а бе отложено за следващия вторник, когато ще бъдат изслушани и застъпници, наблюдавали изборния процес. Въпросите към тях ще са свързани с избиратели с придружители. Защитата на жалбоподателката твърди, че четирима избиратели на първия тур са гласували сами, а на втория вече били с придружител и документ от ТЕЛК.

Общо 8 са жалбите за касиране на избори за селски кмет, подадени в Административен съд - Разград. Една изобщо не стигна до съдебната зала заради изпуснати срокове, друго производство бе прекратено, тъй като бе обжалван не краен резултат, а насрочване на балотаж, по трето жалбоподателят се отказа от искането си в съдебната зала, вече се чака решение за казуса в Киченица, утре има заседания за Беловец и Чудомир, в понеделник - за Гецово.

Още новини от Разград и областта - на http://www.dariknews.bg/razgrad.