Учредиха местна комисия за превенция на трафика на хора
Учредиха местна комисия за превенция на трафика на хора / netinfo

Местна комисия за превенция трафика на хора бе учредена днес в Шумен. В състава й са включени представители на общинската администрация, Областна дирекция “Полиция”, шуменското училищно настоятелство, Регионалния инспекторат по образование, на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, на Фондация “Неве дрома” и медиите. В състава на комисията са включени общо 10 души.

На първото си заседание днес комисията обсъди Правилник за организацията и дейността си. Целта е да се координират усилията на институциите, нестопанските организации и обществеността за предотвратяване на случаите на въвличане на жители от община Шумен в трафика на хора.

По информация на Областна дирекция “Полиция” случаите на трафик на момичета от българския етнос зачестяват, а рисковата възраст намалява и в момента е от 12 до 15 години. В Областна дирекция "Полиция" -Шумен няма регистрирани случаи и заведени дела, тъй като самите жертви отказват да свидетелстват-стана ясно по време на първото заседание на комисията.

Община Шумен спечели финансиране за реализацията на проекта от Международната организация по миграция и Американската агенция за международно развитие. В момента се провежда обучение на 30 момичета без образование и квалификация - безработни или от социално слаби семейства. Те посещават курс по ограмотяване и придобиване на компютърни умения.

След началото на новата учебна година 5 400 ученици от 12 учебни заведения в град Шумен ще бъдат включени в практически обучения, изработване на презентации, засягащи разпознаване на специфичните рискове, свързани с трафика на хора и начините за въвличане на жертвите. Стойността на проекта е 15 000 лв. Срокът за реализацията му е до края на месец септември.

Местната комисия за превенция трафика на хора ще продължи да работи и след приключването на проекта с цел гарантиране на постигнатите резултати. Следващото заседание на комисията ще се състои в началото на месец септември.