Учителите подписват Обществен договор с Веселин Златев, университетът ги подкрепя
Учителите подписват Обществен договор с Веселин Златев, университетът ги подкрепя / netinfo
“Исканията ви са основателни и проблемът е важен за нас. Като кмет, ще внеса докладна до Общинския съвет за възстановяване на парите, които губите по време на стачката”. Това каза кандидатът за кмет на Шумен от ПП ГЕРБ пред представители на Единния стачен комитет, на поискана от тях спешна среща. „Вярно е, че по закон, когато се стачкува не дават заплати, но вярвам, че ще намерим правилната форма за компенсиране”, каза Златев.

По предложение на стачния комитет днес двете страни ще оформят постигнатото споразумение като Обществен договор и ще го подпишат. Текстът му ще бъде прочетен пред всички стачкуващи на поредния им митинг пред сградата на Регионалния инспекторат по образование.

„След като политиците от управляващата тройна коалиция се правят, че не забелязват проблема, най-нормалното бе да се обърнем към човека, който винаги ни е разбирал и подкрепял”, каза председателят на Единния стачен комитет Светлозар Георгиев. Той обясни, че управляващите опитват да ги пречупят като за всеки ден на стачка им удържат надника от между 10 и 15 лв.

На днешната среща водачът на листата от общински съветници на ГЕРБ проф. Добрин Добрев връчи на учителите и протокол от решение на академическия съвет на ШУ”Епископ Константин Преславски”, с което университетските преподаватели изразяват солидарност с исканията на колегите си от средното образование. Добрев заяви още, че студенти са подели подписка в защита на справедливите учителски искания.