Оркестър "Симфониета София" отбелязва 35 години творческа дейност
Оркестър "Симфониета София" отбелязва 35 години творческа дейност / снимка: Sofia Photo Agency

Концерт с участието на Симфониетата, ансамбъл "Шумен" и НФА "Филип Кутев" ще бъде представен на 19 октомври  /петък/ от 19:05 часа в концертната зала „Проф. Венета Вичева“.

Трите музикални състава се обединяват в концерта "Земя на розите" с музиката на Георги Андреев, с който само преди две седмици той спечели конкурса 7/8 на Съюза на българските композитори.

Творбите ще бъдат изпълнени от Симфониета - Шумен с диригент Станислав Ушев, Милен Георгиев /кавал/ и вокален секстет в състав: Красимира Кръстева, Антония Георгиева, Димитричка Илиева, Дарина Бошнакова, Янка Димитрова и Елмира Ивайлова от ансамбъл „Шумен“, както и Милена Ставрева /вокал/ и Георги Андреев - главен диригент на НФА „Филип Кутев“.

Щастливо стечение в биографията на Георги Андреев е, че получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и експресивно.

В последния четвърт век Георги Андреев свърза изявите си с ансамбъл „Филип Кутев”, а от 2000 г. е негов главен диригент. Според директора на състава Елена Кутева Андреев е „най-оптимистичният български композитор”. Автор е на много пиеси за камерен оркестър, клавирни пиеси, над 400 аранжимента на български традиционни песни и инструментални мелодии и др. В творчеството си оригинално съчетава опита си на професионалист, свързан с художествената и фолклорната музикална практика.

През 2001 г. получава награда на името на Маестро Димитър Вълчев за музиката към спектакъла на Нешка Робева “Между два свята”. Георги Андреев е носител на редица престижни национални награди, сред които „Музикант на годината” (2004), „Златно перо” (2004), „Златно петолиние” (2005) и др.