Траур в Шумен, погребват проф. Рашев и Стоян
Траур в Шумен, погребват проф. Рашев и Стоян / netinfo

Днес е ден на траур в Шумен. От 12:00 ч. в Регионалния исторически музей в Шумен ще започне поклонението пред тленните останки на проф. Рашо Рашев, който загина при пожара във влака София - Кардам. За 14:00 ч. е насрочено погребението му. Професор Рашев ще бъде погребан на алеята на знаменитите шуменци, съобщи кметът Красимир Костов.

20-годишният Стоян Ковачев от Шумен, който също е сред жертвите, ще бъде погребан на шуменските гробища в 12:00 ч. Днес националният трибагреник пред сградата на общината ще бъде спуснат наполовина, ще бъдат отмени всички празнични прояви.

Кметът Костов и председателят на общинския съвет в Шумен Даниела Русева изказаха своите съболезнования на близките на загиналите.

По информация на Дарик в Шуменския университет, където професорът бе дългогодишен преподавател, ще бъде подреден траурен кът. Там всеки ще може да поднесе цветя пред некролога на Рашо Рашев. Знамената пред висшето училище ще бъдат спуснати наполовина, в знак на съпричастност пред университета ще бъде издигнат и черен флаг.

Трагедията можеше да бъде избегната, ако вагоните в БДЖ не бяха толкова стари и ако организацията е била малко по-добра, когато се е разбрало, че има пожар, заяви председателят на местния парламент Даниела Русева. Трябва да се направи всичко възможно да се подпомогне БДЖ, не може да се пътува с 30-годишни влакове, допълни тя. 

В първия прикачения файл може да чуете какво разказа пред Дарик асистентът на проф. Рашев Константин Константинов, във втория - бившият учител на Стоян по литература Васил Пеев, както и един от приятелите му Георги.