Създадоха график за съкращаването на работници от акумулаторния завод в Търговище
Създадоха график за съкращаването на работници от акумулаторния завод в Търговище / Борислав Курдов, архив

Ръководството на Бюрото по труда в Търговище е договорило с фирмата, собственик на акумулаторния завод в града, график, по който ще бъдат освободени съкратените 420 души. Според директора на Бюрото Иван Топалов, административния капацитет на Бюрото е да бъдат обработвани до 60 съкратени на ден. От друга страна всеки освободен по закон е длъжен да се регистрира в трудовата инспекция до седем дни, след което ще бъде санкциониран, каза още Топалов.
Ще припомним, че американската фирма „Енерсис" в края на миналата година обяви своите намерения да напусне България като място за производство на тягови и панцерни акумулаторни батерии. От завода ще бъдат съкратени 420 работника, като на работа ще останат близо 100 души, които ще бъдат заети в производството на акумулатори за подводници.
След срещи със синдикатите бе договорено съкратените да получат като обезщетение между 14 и 18 брутни заплати.
В края на този месец, когато всички съкратени ще бъдат освободени от работа, ръководството на завода организира парти, на което да благодари на всички за добрата им работа през годините. Тъй като броят на присъстващите се очаква да бъда доста голям, за целта са ангажирани залите на художествената галерия в Търговище.