Спуснаха „Вълшебната завеса в Търговище
Спуснаха „Вълшебната завеса в Търговище / Драматичен театър - Търговище

Приключи Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса", който се проведе в Търговище. В продължение на пет дни малките зрители видяха 16 спектакъла, четири от които от чужбина. Проведени бяха конкурси, уъркшопове и дискусии. Журито с председател доц. д-р Йоана Спасова-Дикова определи и носителите на тазгодишните награди.
А именно: пиесата „Дванайста нощ" на Сливенския куклен театър за творчески ансамбъл: режисура, сценография, актьорски екип. Кукленият театър в Търговище взе приз за опазване и развиване на класически сценични техники в кукления театър с постановката „Принцесата и скъсаните обувки".
Младежкият театър „Йон Креанга", Букурещ (Румъния) бе отличен за оригинална интерпретация на традиционни сюжети за деца в постановката „Вълк, Коза и нейните три деца". Средновековната сага „Белуф" на театъра от Копенхаген, Дания, бе награден за майсторско изграждане на образи в митологичния разказ. Награда получи и Кукленият театър на Любляна, Словения, за интерактивната игра в посока приобщаване на най-малкия зрител към театъра в пиесата „Турлутуту".
Така завесата на фестивала бе спусната, а от днес започва подготовката на следващия, който по традиция ще се проведе в началото на месец май 2015 г.

Медиен партньор на фестивала е Дарик радио.