Спелеолози от Търговище ще разчистват пещерата край Трем
Спелеолози от Търговище ще разчистват пещерата край Трем / DarikNews.bg, архив

Пещерняци от Търговище ще разчистят пещарата „Яровете" край село Трем, община Хитрино, съобщиха от РИОСВ-Шумен. Спелеолозите от клуб „Люцифер" ще влязат в пещарата на 24 май и ще извадят изхвърлените там над 50 автомобилни гуми.

По-късно пещерняците, със съдействието на експерти от РИОСВ-Шумен ще вземат проби от почвата в и покрай пещерата. Това ще се направи с цел да продължат действията по подадения в Инспекцията сигнал за намерени кутии пълни с хербецида „Хектафермин". Почвените проби ще бъдат изпратени за анализ в лабораторията на „СЖС България" ЕООД във Варна. Средствата за това са осигурени от ПУДООС и МОСВ.

Сигналът в РИОСВ за намерените ктутии бе подаден в края на миналата година. Тогава бяха извадени общо 31 броя опаковки - метални кутии с остатъчно количество от вещество, за което, след взети проби и извършен анализ, беше доказано, че е излязъл от употреба хербицид за растителна защита „Хектафермин".

От своя страна общинската администрация в Хитрино ще съдейства извадените гуми да бъдат транспортирани от лицензирана фирма и предадени за отпадъци.