Областна администрация - Шумен
Областна администрация - Шумен / netinfo

Образованието бе акцент на провелото се днес в Шумен заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район.

В него участваха областните управители на Варна, Добрич, Търговище и Шумен и представили на общини, министерства, организации на работодатели, работници и служители, представители на Управляващите органи на оперативните програми, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Темата на заседанието бе работата на Регионалните управления на образованието в 4-те области по приетия с постановление на Министерски съвет Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Новите моменти в действието на този механизъм, сред които мерки за обхващане и включване в образователната система, предотвратяване на ранно отпадане на деца в риск, прилагане на процедура за отпускане на семейни и други помощи, проследяване при пътуване и миграция за упражняване правото на децата на задължително образование, контрол по издадените здравни бележки за извиняване, бяха представени от началника на РУО Варна Венцеслава Генова.

На заседанието бяха коментирани и добри практики от работата на Регионалните управления на образованието в Североизточен район, както и проблеми, които са общи за екипите в изпълнението на ангажиментите им по този механизъм. Сред тях - висока степен на мобилност на семействата и затруднено откриване на учениците по постоянен и настоящ адрес, липса на документи,  липса на официално определен законен настойник при родители в чужбина, ранни бракове, трудности при записването на децата в детска градина поради непоставени ваксини и др.

Представители на управляващите органи на оперативните програми /2014-2020 г./ пък представиха актуална информация за изпълнението им на територията на Североизточен район и възможностите за кандидатстване по предстоящи за отваряне процедури.



За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари