Само 19 участници в Националния конкурс П. Владигеров
Само 19 участници в Националния конкурс П. Владигеров / DarikNews

Седмият национален конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров" ще се проведе в Шумен от 25 до 31 май, това съобщи изпълнителният директор на фондация „Панчо Владигеров" Диана Дечева. Конкуръст е посветен на 110-годишнината от рождението на най-известният български композитор, която се отбелязва през 2009 г. По традиция председател на журито по пиано ще е проф. Милена Моллова, а на това по цигулка - проф. Минчо Минчев.

В конкурса ще участват 19 души от цялата страна, които ще бъдат разпредели в две възрастови групи - от 15 до 19 години /група „А"/ и над 19 години /група „Б"/. Никога до сега в конкурса не са участвали толкова малко млади музиканти, каза Диана Дечева и подчерта, че според нея причината за това са високите изисквания и тежката конкурсна програма. До сега най-големият брой участници е бил 74.

Наградният фонд е 18 000 лева и е осигурен от Министерство на културата. Победителите във възрастова група „А" ще получат 1 500 лв., а във възрастова група „Б" - 2 000 лева, уточни Диана Дечева.

Организацията на целия конкурс струва 40 000 лева, като 50% от тях са осигурени от община Шумен.

Конкурсът ще бъде открит с концерт, който ще се проведе от 19:30 часа на 25 май в залата на община Шумен. В него ще участват призьори от минали национални конкурси на името на Панчо Владигеров.