Решиха Рашо Рашев да получи Голямата награда на Шумен
Решиха Рашо Рашев да получи Голямата награда на Шумен / netinfo
Постоянната комисия по просвета образование и наука към общинския съвет утвърди наградите на Шумен с тайно гласуване. С пълно единодушие членовете на комисията решиха Голямата награда на Шумен за цялостен принос да бъде връчена посмъртно на ст.н.с. I -ва степен дин Рашо Рашев, паричната стойност на наградата е в размер на 1 000 лв. Номинацията на Рашо Рашев беше направена от Съюза на учените в България, клон - Шумен.

Най-голям дебат сред членовете на комисията предизвика наградата за учителски колектив на годината в системата на средното образование. След гласуване, членовете на комисията решиха наградата на Шумен да получи колектива на 9-то СОУ „Панайот Волов” в кв. „Дивдядово”. За него гласуваха 5 от 7-те члена на комисията. Другите два гласа получи колективът на СОУ „П. Волов” в Шумен. Колективът на НУ„ Ил. Р. Блъсков” не получи одобрението на нито един от членовете на комисията.

По време на дискусията, за това кое от номинираните училища да получи тази награда, бяха направени две предложения. Председателят на комисията доц. Русанка Петрова призова наградени да бъдат всички номинирани училища, тъй като и трите имат кръгли годишнини. Това предложение обаче не получи одобрение. Доц. Юрий Проданов предложи да бъде излъчен само един носител на Наградата на Шумен от трите училища, а другите да получат парична награда в размер на 800 лв. Това предложение ще бъде гласувано от общинските съветници на предстоящата сесия.

Наградата на Шумен за директор на годината в системата на предучилищното образование да получи Евгения Цветанова от ЦДГ „Братя Грим”, а за преподавател в системата на висшето образование - проф. Тотю Тотев, решиха още членовете на комисията. Педагогическият факултет на ШУ ще получи колективна награда.