работници
работници / БГНЕС, архив
Общи работници ще се търсят най-много в следващата една година. Това показва допитване, проведена миналия месец сред 63 работодатели от Шуменска област.
 
Данните бяха обявени на заседание на Постоянната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие.

Анкетирани са 63 работодатели от област Шумен, преобладаващо от частния сектор-80%, които са дали своя отговор на 10 въпроса.

 В следващите 12 месеца 73% от работодателите ще търсят да наемат нови хора. Най-голям дял сред тях ще имат общите работници, показват отговорите в анкетата сред работодателите. 
 
Половината от анкетираните фирми смятат да открият най-малко 102 работни места за неквалифицирани работници, както и 41 за работници в преработващата промишленост.

Даринка Златева от Дирекция „Бюро по труда“ посочи, че най-голям брой специалисти с квалификация, от които работодателите имат потребност, са машинни оператори и строителни техници, а от неквалифицираните работници – общи работници.

Областна администрация - Шумен
Dariknews.bg


По време на заседанието на Постоянната комисия по заетост бе изразено мнение, че е нужна по-тясна работа между училища, работодатели и държава.
 
Трябва да бъде променена и работната среда.

Христо Дечев, председател на Шуменската търговско-промишлена палата, посочи, че влизаме в епоха на 4 индустриална революция - изкуствен интелект, нано технологии.

Ние изоставаме рязко в технологично развитие.  Проблемът не е какво търсите – дали двама машинисти или технолози, които липсват. Проблемът е в равнището на квалификацията на тези, които бизнесът търси.

В Шуменско има над 4600 фирми. Безработицата в региона е 9,4%, което е с близо 2% по-малко от година по-рано.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари