/ iStock/Getty Images
Референдум, на който ще се питатат жителите на Мадара дали селото да се отдели от община Шумен и административно да премине към община Каспичан, ще се състои на 26 септември.

Датата бе утвърдена на заседание на Общинския съвет в областния град, след дълга дискусия. До гласуването на шуменските общински съветници се стигна, след като в края на миналата година кметът на Мадара Неделчо Неделчев и инициативен комитет инициираха подписка и поискаха селото да се отдели от община Шумен.

Тогавашният областен управител Стефан Желев обяви искането за свикване на референдум за незаконосъобразно, но Административният съд в Шумен отмени заповедта му, след жалба на Неделчев, в качеството му на жител на селото, подкрепена чрез подписка за провеждане на референдум.

Шуменски общински съветници призоваха жителите на Мадара сериозно да обмислят решението си, изтъкнаха редица предимства селото да е част от община Шумен и възложиха на кмета на областния град Любомир Христов да организира информационна кампания за референдума.

Заседанието на Общинския съвет в Шумен бе прекратено за кратко, тъй като общинският съветник Добромир Драев влезе във физически сблъсък с колегата си и бивш кмет на града Красимир Костов, след като се изказа за финансирането на скаутския клуб в града, ръководен от Драев и поискани от него 15 000 лева от бюджета на общината за дейности на скаутите.

Преди това Драев на висок тон отправи остри реплики и към кмета на Шумен Любомир Христов. Заседанието на Общинския съвет в Шумен продължава с обсъждане и приемане на текущи промени по приходната и разходна част в бюджета на Общината за 2021 г.
БТА