Представиха дейността на екологична обсерватория, изградена на Мусала
Представиха дейността на екологична обсерватория, изградена на Мусала / netinfo
Дейността на Базовата екологична обсерватория на връх Мусала бе представена в Шумен от учени към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Екипът приключва успешно своя международен проект от конкурса на Шестата рамкова програма на ЕС. Той се нарича “Усъвършенстване на изследователския капацитет на Базовата екологична обсерватория, обявена за център на научна компетентност”.

Проектът бе с продължителност 30 месеца и е на стойност 550 000 евро. Главен изпълнител и координатор е Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Партньори са още над 20 научни институти, университети и обсерватории: три института на Обединения изследователски център на Европейската комисия от Германия, Белгия и Италия; шест високопланински обсерватории на територията на Европа и научно-изследователски институти и центрове от Швейцария, Германия, Италия, Чехия и др.

Целта на проекта е да усъвършенства изследователския капацитет на Базовата екологична обсерватория, построена на връх Мусала през 1999 г. За изграждането й са били заделени средства от Фонда за опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите.

Базовата екологична обсерватория извършва прецизни научни изследвания на процесите в атмосферата и създава база данни за физическия, химическия, аерозолен и радиационен състав на атмосферата.

Базата за обработването и анализирането на тези данни е компютърната система ГРИД. Според съвременната наука и върхова технология, тя е авангардна среда за творчество и открития, които могат да се извършват на всяко място на планетата. Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика е един от създателите на т.н. “ГРИД общество” в България. В него данните от всички действащи компютри са свързани в мрежа и заедно с компютърните мрежи от ГРИД в цяла Европа обобщават огромно количество данни. Интерес представляват най-актуалните области на науката и технологията - съставът и процесите в атмосферата, които са в основата на разбирането и прогнозирането на възможните климатични промени, до създаването на лекарства срещу рака от структурната фармакология.

Съвременните изследвания на околната среда, които се извършват в Базовата екологична обсерватория на връх Мусала са посветени главно на глобалните изменения на атмосферата, космическия фон, на климата и екосистемите в Европа и на планетата.