Предложеният бюджет не е крачка към решаване на проблемите, според Христо Дечев
Предложеният бюджет не е крачка към решаване на проблемите, според Христо Дечев / Дарик-Шумен, архив

„Анализът на предложеният проект за бюджет показва, че определените в него цели не са подкрепени от ресурси и политики, които да правят възможно тяхното постигане. Прилаганите от администрацията подходи при изготвяне и изпълнение на бюджета имат за резултат дестабилизация на финансовите основи на местното самоуправление", това твърди в свое становище, разпратено до медиите, финансистът и общински съветник от ГЕРБ Христо Дечев, който е и председател на постоянната комисия по бюджет и финанси към Общински съвет-Шумен. Като факти в подкрепа на твърдението си той посочва натрупаните в голям размер неразплатените разходи / над 2.4 млн. лв/, ежегодното свиване на собствените приходи от оказваните публични услуги на бизнеса и гражданите, натрупаните дисбаланси при финансирането на бюджетните структури, резкият спад в инвестиционната активност на общината със собствени средства и високият дълг под формата на облигационен заем.


„Предложеният проект за бюджет за 2013 год. съдържа същите подходи при изготвянето му и не е крачка към разрешаване на натрупаните проблеми, а към тяхното задълбочаване", твърди още финансистът от ГЕРБ. Като основание за този извод той изтъква свиването на бюджетните ресурси, които при план 61 757 лв. за миналата година, сега те достигат едва 52 270 лв., срива в публичните инвестиции на общината, които от 15 465 лв. по плана за миналата година, сега са разчетени за 6 466 лв., пренебрегването на малките населени места, за които се предвижджа несъществена част от капиталовите разходи.


„Грубо се нарушава чл.14/2/ на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 год., като средства за поддържане и развитие на социалната и техническа инфраструктура в размер на 2.5 млн.лв. се пренасочват към запълване на дупки при финансиране на бюджетните структури, включително за ръст на възнагражденията на администрацията", твърди Дечев. Според него, общината остава некоректен партньор и залага погасяване на задълженията към бизнеса основно през четвърто тримесечие, при това в непълен размер, а въпреки декларираната цел за използване на публично-частните партньорства за привличане на средства за реализация на важни социално-икономически проекти, в предложението за бюджет не се разчитат такива реални стъпки.
„Ситуацията е тежка, но перспективата, според предложената от кмета прогноза за собствените приходи за периода до 2016 год., е още по-тревожна и обрича общината на застой, а не на растеж , както са формулирани целите и каквито са очакванията на гражданите на Шумен", допълва финансистът.


Според него въпреки посочените финансови дисбаланси, не са предвидени конкретни мерки за финансова стабилизация на общината. Вместо това се предлага поемането на нов дълг от 8 000 000.лв. за мостово финансиране и съфинансиране по Оперативни програми на ЕС.

„За съжаление общинските финанси са с голям дефицит и висок риск. Кредитният рейтинг на общината е на критично ниско равнище, а оперативните парични потоци стават отрицателни още през 2014 год. Следователно общинският бюджет не може да посрещне обективната необходимост от нарастващи ресурси за привличане на средства за инвестиции по национални и европейски програми", се казва още в становището на Христо Дечев, относно проекто-бюджет 2013.