Предлагат промени в размера на данък недвижими имоти
Предлагат промени в размера на данък недвижими имоти / DarikNew
В допълненията и измененията на Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси не предлагаме промяна на патентния данък, на данъкът върху превозните средства, както и на налогът върху придобиване на имуществото. Това съобщи по време на пресконференция днес зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев. Той уточни, че размера на патентния данък спрямо общите приходи от местен характер е около 1%, тоест приходите за общината от този налог е минимален. Мотивът за това данъкът върху превозните средства да остане същия са, че има много добра събираемост на този налог. През миналата година преизпълнението му е 10%. „Ако този данък бъде увеличен, това ще се отрази отрицателно върху събираемостта му”, допълни г-н Генчев. Относно данъка върху придобиване на имущество , не се предлага промяна тъй като досега съществуващата ставка , която е 2,5 на 100 е много близка до максималната, която е 2,6%.

Промяна обаче ще има в данък недвижими имоти, който касае всички граждани. Досегашния размер беше с една и съща ставка - 1,5 на 1 000 за всички данъкоплатци – физически лица и предприятия. „За да разпределим справедливо данъчната тежест между гражданите и предприятията предлагаме размера на този налог да е 1,3 на 1 000 върху данъчната оценка на недвижимите имоти на физически лица и жилищни имоти на предприятия". Размерът на данъка за нежилищните имоти на предприятията се предлага да бъде 1, 7 на 1000 върху данъчната оценка.

Г-н Генчев илюстрира с пример промените. По думите му , ако човек притежава имот, чиято данъчна оценка през миналата година е била 20000, при стария промил за 2008 г. данъкът недвижими имоти е бил в размер на 30 лв. След промените новата завишена с 50% данъчна оценка на същия имот ще бъде 30000 лв., и след намаляването на промила дължимия данък недвижими имоти ще бъде в размер на 39 лв.