Повече от 1000 книги събраха с дарителска акция в Търговище
Повече от 1000 книги събраха с дарителска акция в Търговище / Борислав Курдов
Повече от 1000 книги събраха с дарителска акция в Търговище
49022
Повече от 1000 книги събраха с дарителска акция в Търговище
  • Повече от 1000 книги събраха с дарителска акция в Търговище

Над 1000 книги, учебници, учебни тетрадки и други детски пособия ще помагат на българчета в Румъния да учат майчиния си език. Те бяха събрани по време на дарителска акция за подпомагане на нуждите на българското читалище в побратимения румънски град Търговище. Акцията бе финализирана в четвъртък с пресконференция.

Дарителската кампания бе организирана от община Търговище, вестник „Търговищки Новини", Регионална библиотека „Петър Стъпов", а на по-късен етап в нея се включиха училища и местни фирми.

Идеята, чрез четенето българските деца в Румъния да учат майчиния си език, възниква през септември миналата година. Тогава делегация от служители на общинската администрация и културни дейци посещава побратимения едноименен румънски град Търговище.
„По време на срещата с българската общност там, видяхме с какъв плам горят очите на нашите сънародници за всичко, свързано с България", коментира зам. -кмета на Търговище Стоян Станчев. Тогава става ясно, че читалището в тамошния българския квартал, страда от остра липса на детска литература на български.

Предстои събраните детски книги и учебници да отпътуват за Румъния. Най-вероятно това ще стане в началото на месец март, когато България отбелязва своя национален празник.