Пореден пожар в с. Каменяк, жителите ще блокират жп линия в знак на протест
Пореден пожар в с. Каменяк, жителите ще блокират жп линия в знак на протест / снимки: Дарик-Шумен

Жителите на хитринското село Каменяк организират блокиране на ж.п. линията, преминаваща през селото в знак на протест. Действията им са в резултат на големия брой пожари станали в селото през последните два месеца. Планува се жп линията да бъде блокирана в сряда сутринта.

Според шуменската полиция, официално регистрирани са 10 пожара, последния от които станал късно снощи. 9 от инцидентите са разкрити, а по последния се работи в момента. Повечето от пожарите са на селскостопански постройки или продукция, но има и няколко изгорели, предимно необитаеми постоянно къщи. Жителите на селото обаче твърдят за повече пожари, поне 14 на брой, някои от които обаче те сами са погасили и логично не са попаднали в полицейската статистика.

Жителите на Каменяк са притеснени от случващото се и по техни думи не се чувстват в безопасност. В селото има засилено полицейско присъствие, но въпреки това пожарите продължават. Някои от палежите, през миналия месец, бяха дело на 19-годишен младеж, с пиромански наклонности, но в момента той не е в селото.

По-рано днес в Каменяк бяха кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил и ст. комисар Любомир Христов - директор на ОД на МВР-Шумен, които се срещнаха с кметът на селото Сабрия Таир.

По думите на Исмаил тази вечер в Каменяк ще се проведе общоселско събрание, за да се чуят мненията и притесненията на жителите, и да се вземат мерки за успокояване на обстановката. Кметът не отхвърли и възможността за организирането на охранителни групи от местни хора, които да следят за спазването на реда. Очаква се и засилване на патрулните екипи на служителите на реда в селото. Работата на полицията по разследването продължава, проведени са разпити с жители на селото, но към момента няма информация за задържани във връзка с палежите.

„Явно, че има умисъл в това, никаква случайност не може да има когато са към 15-16 палежа, надяваме се да спрат и виновника да излезе", каза още Нуридин Исмаил.