По-ниска избирателна активност към 10 часа отчитат в Търговищко
По-ниска избирателна активност към 10 часа отчитат в Търговищко / Борислав Курдов

Към 10 часа в Търговищка област до урните са отишли 13 062 души, съобщиха от РИК. Това е с близо 1400 души по-малко спрямо гласувалите към същия час на първия тур на изборите за президент и вицепрезидент на страната миналата неделя. Сега гласувалите в процентно съотношение са 10,70 на сто от имащите право, а предходната седмица те са били 11,79%.

По общини най-много са гласувалите в Търговище – 6 921 души (11,97% от общо 57 836 жители на района, които са в избирателните списъци). В община Попово до урните са отишли 2 863-ма, в Омуртаг 1 808, в Опака -773 и най-малко са упражнилите правото си на вот в община Антоново – 692-ма.

Една жалба разглежда в момента Районната избирателна комисия в Търговище. Тя е за това че общински съветник от Попово е и член на избирателна комисия, което е недопустимо според Закона.

 

От ОД на МВР в Търговище информираха, че за осигуряване на охраната на 260-те избирателни секции в областта са ангажирани над 240 служители на дирекцията на служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. В седмицата между двата тура на изборите са били издадени девет удостоверения за гласуване. Служителите от звената на дирекция„Български документи за самоличност“ в ОД МВР-Търговище ще издават и в днешния ден удостоверения за гласуване на граждани, които не притежават валидни документи.