По две програми мерки за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза
По две програми мерки за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза / netinfo
Намалял е броят на заболелите от туберкулоза в регион Търговище, информират от РИОКОЗ-Търговище. През 2007 година са регистрирани 40 нови заболели, при 56 за 2006 г. Подобряване на ефективността на контрола, диагностиката и лечението на болните с туберкулоза е целта на две програми по които ще се работи в страната.

Ще получим безвъзмездно финансиране в размер на 7 048 835 евро през следващите две години за изпълнение на програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”. Споразумението е подписано между Министерството на здравеопазването на България и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Министерството на здравеопазването работи и по  „Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2007-2011 г.”  За 5-годишния й период МЗ ще предостави 54 млн. лв. за изпълнение на дейностите по нея. Двете програми взаимно ще се допълват и ще работят в синхрон.

По предварителни данни на Националния център по здравна информация през 2007 г. в България новорегистрираните болни с туберкулоза са 2853 души, от които 1824 мъже и 1029 жени. Тенденцията е към намаляване на броя на новооткритите болни с туберкулоза, които през 2006 г. са били 3011 души.

Още през тази година започва изграждането на рационално функционираща система от 35 микробиологични лаборатории за диагностика на туберкулозата.

През следващите 2 г. ще бъдат назначени 28 областни мениджъри за пряко наблюдаване на лечението на туберкулозата и 56 медицински сестри, отговарящи за наблюдението на пациентите в продължителната фаза на лечение и насочване на контактните им за изследване.

С реализацията на програмата през първите 2 години ще бъдат извършени скрининг и изследване за туберкулоза на 11000 души от уязвимите рискови групи, сред които са интравенозни наркомани, лица, зависими към алкохола, деца на улицата, бежанци и търсещи убежище.

Планира се обучение на 120 медицински специалисти, сътрудници на терен и сътрудници от общността за участие в контрола на туберкулозата сред рисковите групи и в ромска общност.