Петко Шаренков: Овладяхме ситуацията във Върбица и Велики Преслав
Петко Шаренков: Овладяхме ситуацията във Върбица и Велики Преслав / netinfo

„Предприехме своевременни мерки, за да не допуснем нарушаване на нормалния ритъм на работа заради интензивните валежи през последните дни най-вече в две от общините на област Шумен - Върбица и Велики Преслав", каза на брифинг по-рано днес областният управител на Шумен Петко Шаренков. По думите му управителят на „Напоителни системи"-Шумен Георги Георгиев и екипите му са били в постоянна готовност да реагират при евентуални наводнения на териториите именно на тези общини.

Шаренков допълни, че снощи имало реална опасност водите на река Врана да залеят ниските части на село Кочово, стопанския двор, в който се съхраняват повече от 100 тона торове на земеделската кооперация в селото, както и част от жп линията София-Варна в участъка между селата Кочово и Хан Крум.

„По мое настояване беше спряно контролираното изпускане на язовир Тича, за да се облекчат речните корита", обясни още областният управител и допълни, че тази сутрин изпускането е било възобновено с 10 куб. м/сек. В момента в язовира има 283,5 млн. куб. м вода, като свободният обем е 28,3 куб. м.

Той каза, че е Главна прокуратура е разпоредила и допълнителна проверка на речните корита, която е стартирала вчера и ще продължи до 26 ноември. Вчера проверка е била направена в община Смядово. Предстоят такива във Велики Преслав, Шумен, Върбица, Каспичан и Нови Пазар.

„Имаме готовност да посрещнем предстоящите предизвикателства, които би ни предоставила природата. Считам, че сме се погрижили добре за безопасността на всички ни", добави Петко Шаренков.