Пет предложения отхвърлени от Общински съвет-Търговище днес
Пет предложения отхвърлени от Общински съвет-Търговище днес / netinfo
Днес на общинска сесия в Търговище бе отхвърлено предложението за актуализиране на Наредбата за спазване на обществения ред в общината. Искането на ГЕРБ бе подкрепено от групите на “Обединени за Търговище” и ДПС.

За втори пореден път не бе приета и докладната записка за отчуждаване на имоти, частна собственост, с цел изграждане на бъдещата улица Катрафилов, която ще свързва централната градска част с кв. “Запад” 1 и 2, където се намира и местната болница. Зам. - кметът Стоян Станчев поясни, че решението е нужно, за да може да се кандидатства за европейски пари. Председателят на групата на БСП излезе с молба да се пренебрегнат партийните интереси и да се гласува в полза на гражданите. Тошко Райчев от “Обединени за Търговище” в отговор потвърди становището си от предишното заседание, че неговата група няма да гласува “за” докато не стане ясна 12 годишната история на несполучливото осъществяване на пробива. ДПС и ГЕРБ отново гласуваха с “въздържал се”.

Не бе дадено съгласие и за монтирането на павилион за закуски и напитки в местността “Борово око” срещу ангажимента да се ремонтира и поддържа безплатната обществена тоалетна в съседство.

Още в началото на сесията отпадна предложението за съвместно използване и управление на паркинга пред сградата на Община Търговище и хотел “Мизия”. Общо бе мнението , че предложението трябва да се обмисли още.

Оттеглено от вносителя беше предложението за предоставяне на земеделска земя от общинския поземлен фонд и прекратяване на правото за ползване на такава на общински читалища. Предстои повторното му обсъждане.

Утвърдени бяха маломерните паралелки в общинските училища за новата учебна година. В 10 села общината ще дофинансира такива паралелки. Необходимите средства за това са в размер на 34420лв. Те ще бъдат осигурени за сметка на собствени средства от общинския бюджет за 2008г.

Решено бе още ¼ от получените 137 604лв. като бонус за успешно въвеждане на делигираните бюджети в общината да се използват от училищата за извънкласни дейности.

Дадено бе и съгласие за участие на представители на общинска администрация и общински съвет в сдружение създадено в обществена полза за нуждите на проекта по ФАР, по който ще бъде изградена високотехнологична Индустриална зона. Управителният съвет на това сдружение ще е надзорника, който ще подпише договора и ще носи отговорност. Според зам.-кмета Стоян Станчев тази инициатива ще бъде пилотен модел за реално публично-частно партньорство в общината. Той, Светослав Загоров, Явор Александров и Добрин Добрев бяха избрани от общинския съвет да участват в сдружението.