Отрицателен естествен прираст на населението в област Шумен и през 2012 г.
Отрицателен естествен прираст на населението в област Шумен и през 2012 г. / netinfo

Област Шумен има отрицателен прираст на населението за 2012 г., като по този показател се нарежда на 7-мо място в страната, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен.

Коефициентът на естествен прираст се измерва чрез разликата между броя на живородените и броя на умрелите на 1 000 души от средногодишния брой на населението. За област Шумен стойността на посочения показател е най-ниска през 1997 г. - минус 6.5 промила. През 2012 г. коефициентът на естествения прираст за е минус 5.6 промила , като в градовете е минус 4.3, а в селата минус 7.9 промила.

През миналата година, в региона - само в Каолиново броят на живородените надвишава броя на умрелите и общината има увеличение на населението вследствие на положителен естествен прираст, койот е 1.8 промила. В останалите девет общини този показател има отрицателни стойности. Най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателен естествен прираст има в община Смядово, минус 16.4 промила, следвана от общините Хитрино и Велики Преслав.

В община Шумен през миналата година коефициентът на естествен прираст е минус 5 промила и стойността му е най-ниската за последните пет години.

Съществено влияние върху броя и структурата на населението, освен естествения оказва и механичният прираст, допълват от статистиката. В област Шумен през 2012 г. е отчетен положителен такъв - 2.2 промила.