/ Sofia Photo Agency, архив

Шуменската окръжна прокуратура атакува в Административния съд текстове от наредбите за отглеждане на кучета на общините Шумен и Велики Преслав. Делата са насрочени съответно за 18-ти и 25-ти юни, съобщиха от пресслужбата на Административния съд.

Двете наредби, според прокуратурата страдат от една и съща слабост - определят по-ниски от определените със закон глоби.

Размерът на глобата за куче без повод отива на съд

В Шумен за разхождането на кучета на обществени места от едри породи и агресивни кучета от малолетни, за влизането с кучета в търговски обекти, заведения за обществено хранене, детски, здравни, учебни заведения, други обществени сгради, учреждения, обществени места, предназначени за отдих, за спортна и лечебна дейност, детски и спортни площадки, за свободното пускане на кучета извън определените места и други се предвижда глоба в размер на 50 лв. или имуществена санкция от 50 до 100 лева. Чл. 428 от Закона за ветеринаромедицинската дейност обаче казва, че глобата не може да е под 100 лева.

За незаконен се определя и текста от наредбата, който казва, че от такса за една година се освобождават собствениците на кучета с поставен микрочип.

Наближава крайният срок за такса домашен любимец

Във Велики Преслав също налагали ниски санкции. От 50 глобата и там трябва да стане 100 лв., казва прокуратурата.

Незаконно било и въведеното в старата столица задължение продажбата или дарението на куче на лице под 18 г. да се извършва единствено с нотариално заверена декларация от родител или настойник. В Закона за защита на животните обаче такива нотариални заверки не се искат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.