пролет
пролет / Sofia Photo Agency, архив
Проверяват дали собствениците са декларирали четириногите
Проверки за наличие на подадени декларации за притежание на домашни любимци започват инспектори от дирекцията „Устройство на територията“ в община Шумен. Служителите ще проверяват дали е платена годишната такса за притежание на куче. От собствениците ще се изисква документ, че кучето е регистрирано в данъчната служба. Според общинската наредба за определяне и администриране на местните такси за притежание на куче за град Шумен се заплаща 12 лева, а за селата – 5 лева. По време на разходка собствениците са длъжни да носят ветеринарно-медицинския паспорт, с който се удостоверяват здравният статус на домашния любимец и името на собственика. В случай, че не бъдат предоставени необходимите документи, ще се предприемат съответните административни мерки, обясняват от дирекцията.
 
От общината напомнят на управителите на етажната собственост, че домашните любимци задължително подлежат на вписване в книгата за етажната собственост с номера на ветеринарно-медицинския паспорт. Собствениците на домашни кучета са задължени да заплатят определената годишна такса до 31 март съгласно наредбата за отглеждане на кучета на територията на общината. Според наредбата от плащане са освободени кучета на инвалиди, служебни, кастрирани и ловни кучета, както и кучета с поставен микрочип за първата година от тяхната регистрация.
 
От администрацията припомнят още, че в наредбата са определени 18 площадки в различни места на града Шумен за свободно разхождане на кучета. Едно от най-важните задължения на собствениците на кучета, вписани в нея, е да се съобразят със забраната за влизане с кучета в детски, здравни и учебни заведения, на обществени места, предназначени за отдих на граждани, спортни и детски площадки.