От ПП Шуменско плато се похвалиха с успешно реализиран проект и спасен такъв за над 4 млн. лв.
От ПП Шуменско плато се похвалиха с успешно реализиран проект и спасен такъв за над 4 млн. лв. / снимка: Дарик-Шумен

Успешно реализиран проект, на стойност 709 600 лева отчетоха от Природен парк „Шуменско плато". На пресконференция по-рано днес директорът на парка инж. Сашко Кунев и екипът, реализирал проекта „Природен парк Шуменско плато - европейски парк за бъдещето" отчетоха свършената работа.

36 месеца е продължило изпълнението на мащабния проект, който имаше за цел да осигури опазването на местообитанията на различни растителни и животински видове, опазване на биологичното разнообразие на територията на парка, лесовъдни мероприятия и подобряване на туристическата инфраструктура.

Светла Колева - ръководител на проекта разказа, че сред извършените дейности са залесяване с над 81 000 фиданки, изграждане на три тематични туристически маршрута и подмяна на 30 осветителни тела с такива, които не привличат насекоми. По проекта е изграден и Информационен център от 300 кв. метра в парк „Кьошкове".

Директорът на парка инж. Сашко Кунев допълни, че проекта в действителност е успешно реализиран и благодари на екипа за свършената, през последните 3 години работа. Той обясни, че в момента продължава и работата по реализирането на другия важен проект за палтото, който е на стойност около 4,8 млн. лв., но реализацията на който заради забавяне е била под въпрос. Към днешна дата по проекта, договор за изпълнението на който е сключен през август 2012 г. са изпълнени само 24% от предвидената работа. „Може би той се е бавел поради много причини - умишлени, сроковете бяха тотално изпуснато, но успяхме да сключим анекс към договора и да удължим срока до 15 октомври 2015 г.", каза още инж. Кунев. По думите му, сега екипът който работи по този проект ще направи всичко възможно да се реализират всички заложени дейности.

По този проект се предвижда изграждане на втори етаж на Информационния център в „Кьошковете", изграждане на сграда, в която да бъде поставен телескоп на мястото на сегашния летен информационен център на Шуменското плато. Предвидено е още изграждане на конюшна за преходи с кон по платото, в близост до хижа „Букаците" и подобряване на пещера „Бисерна", която ще стане отворена за посещения на туристи.

Кунев поясни ,че по този проект, до момента са разплащани основно заплати на раздутия щат, но предстои оптимизация. Той изрази надежда, че благодарение на удължения срок проектът ще бъде успешно реализиран.