/ БГНЕС, архив
Община Шумен бе осъдена да плати 4000 лв.  заради това, че 9-годишно дете е било нахапано от безпризорно куче. Решението е на Районния съд в областния град.

От документите по делото става ясно, че инцидентът е станал по обяд на 13 юни миналото лято. Момичето и майка му били пред магазин за храна. Жената влязла вътре, а детето останало навън със свое другарче. 

Община Добрич осъдена да плати 2500 лева на ухапано от куче дете

Пред сградата имало и две кучета, които често обитавали този район и били безстопанствени. Докато жената била в магазина, видяла през отворената врата как едното от животните се насочило към дъщеря ѝ и я захапало за десния прасец.

Застрахователно дружество осъди община Балчик заради дупка на пътя

Детето се изплашило, а майката се спуснала да изгони кучетата и започнала да успокоява момиченцето. Детето било отведено до Спешно отделение. Там раната, която кървяла, била обработена, а впоследствие в инфекциозно отделение на болничното заведение на детето била поставена ваксина против бяс.

Родителите посочват, че случаят се отразил крайно неблагоприятно не само върху физическото здраве на 9-годишното дете, но и върху психиката му, като се наложило да посещава психолог за преодоляване на причинения стрес.


Осъдиха Община Варна да плати за пожарна, потрошена в улична неравност

В хода на делото общината посочила, че има сключен договор за съвместна дейност със сдружение с нестопанска цел за овладяване на популацията на безстопанствени кучета в Шумен.

Според съда обаче отговорността за безстопанствените кучета трябва да се поеме от общината. Затова и осъдили Община Шумен да плати 4000 лв. на семейството като обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Решението на Районния съд не е окончателно и подлежи на обжалване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари