Осъдиха Община Варна да плати за пожарна, потрошена в улична неравност
Осъдиха Община Варна да плати за пожарна, потрошена в улична неравност / Дарик Варна, архив

Районният съд във Варна осъди Община Варна да плати на застрахователно дружество 3669 лева застрахователно обезщетение и 576 лева съдебни разноски, заради потрошен в неравности на пътя противопожарен автомобил. Пътният инцидент е станал на 27 юни 2011 г. Съдебното решение е от 21 януари т.г., показа справка на Дарик.

На кръстовище във Варна пожарната попаднала в необезопасени неравности на пътното платно, представляващи коловози, образувани с течение на времето при движението на товарни автомобили. В резултат диференциалът на автомобила се ударил в земята и се повредил. Спукал се и картерът на двигателя.

Щетата е била покрита от компанията, в която е бил застрахован противопожарният автомобил. За да възстанови направените разходи, застрахователят подал иск срещу Общината, като стопанин на пътя с установените неравности.

Според съда настъпването на щетите по автомобила е в пряка причинна връзка с наличието на неравности на пътното платно, дължащи се на експлоатацията и амортизацията на пътната настилка. Решението на районните магистрати подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд.

Щети след попадане в необезопасени и необозначени дупки на пътя са причина застрахователи да продължават да съдят Община Варна. От началото на годината Районният съд в морския град се е произнесъл по 6 граждански дела, заведени от застрахователни компании срещу кметството. Резултатът и от 6-те не е в полза на Общината, сочат постановените съдебни актове.

Заради улични дупки или необезопасени шахти най-често автомобилите получават щети по гумите, джантите и ходовата част. Инциденти с необезопасени и несигнализирани дупки са ставали на бул. „Атанас Москов", пътя за „Виница", пътя от „Виница" към курорта „Св.Св Константин и Елена" и др. Сумите, които Общината е осъдена да плати, варират от 110 до 677, като отделно са съдебните разноски.

Районният съд в морската столица се е произнесъл и по две дела за потрошени в дупки коли, в които ответник е Агенция "Пътна инфраструктура". И тук застрахователите са излезли победители в съдебния спор, поне на първа инстанция. В единия случай Пътната агенция е осъдена за автомобил, получил щети при попадане в необезопасена дупка на магистрала „Хемус". В другия случай става въпрос за кола, потрошена в дупка на Варна - Добрич, близо до разклона за с.Любен Каравелово.