Одобриха създаването на общинско предприятие Паркинги, гаражи и благоустройство
Одобриха създаването на общинско предприятие Паркинги, гаражи и благоустройство / netinfo
Членовете на постоянната комисията по териториално развитие и селищно устройство одобриха прекратяване на дейността на общинското дружество „Паркинги и гаражи” и учредяването на общинско предприятие” Паркинги, гаражи и благоустройство”. „Финансовите резултати показват, че дружеството не може да функционира”, каза по време на заседанието зам. – кметът по строителство и екология Иван Йонков. По думите му, предприятието ще поддържа и тротоарите и пътните настилки в града. Беше направено предложение директорът на новосъздаденото предприятие да се отчита веднъж годишно и пред общинския съвет.

Членовете на комисията одобриха и Наредбата за управление на общинските пътища на община Шумен. Тя е нова и се изисква от Закона за пътищата, досега такава наредба в община Шумен не е приемана. По думите на г-н Йонков, тя ще уреди въпроса с изграждането, стопанисването и поддръжката на общинските пътища. Приемането на такава наредба се налага и поради преминаването на четвъртокласните пътища под управлението на общините.

До края на месец април трябва да бъде внесено предложение и годишна програма за поддръжка на тези пътища, стана ясно още по време на заседанието, а дългосрочната ще бъде предложена до края на тази година.

Членовете на комисията одобриха и кандидатстването с проект за около 1 000 000 лв. По Оперативна програма „Регионално развитие” за укрепване на срутището по пътя към паметник „Създатели на българската държава”.