Община Шумен ще прекрати договора за наем на Зала Юнак
Община Шумен ще прекрати договора за наем на Зала Юнак / снимки: Дарик-Шумен

Община Шумен възнамерява да прекрати договорите за наем за Зала „Юнак" със Спортен клуб по тенис на маса „Мадара", чийто председател е Христо Петров. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета Любомир Христов и екипа му. Основна причина са невъзстановени суми към общинския бюджет, относно задължения за консумирана електроенергия, които са на стойност 76 212 лв. Другата причина е дължими суми за такса „смет", която възлиза на 7 187 лв.

Местната администрация е изпратила уведомление за прекратяване на договорните взаимоотношения за наем на „Юнак", като поставеният срок това да стане е 21 април.
Спортният клуб е наемател на Зала „Юнак" от 2010 г., когато ремонтира основното голямо помещение и барчето към него, 2 години по-късно клуба сключи нов договор за наем за още едно от помещенията в сградата. Двата договора са сключени при идентични условия, сумите за наем не са дължими, но клуба се задължава да инвестира в ремонта на залата, която бе занемарена и неизползвана от години. От Община Шумен обясниха, че по силата на договорите задълженията за ток и вода и такса „смет" са били за сметка на наемателя.

Община Шумен ще прекрати договора за наем на Зала "Юнак"
netinfo

Заместник-кметът по стопанските въпроси на Шумен Росица Антонова обясни, че след проверка на комисия от администрацията е установено, че клубът е инвестирал в голямото помещение от залата около 55 377 лева, а сумата за наеми, която е за 10 години е малко над 51 264 лв. „Тоест срещу инвестициите ще бъде ползван имота за срок от 10 години", подчерта Антонова. По думите й, за второто помещение, наето през 2012 г. инвестициите направени там са в размер на 28 845 лв., а дължимия наем е в размер на 28 800 лв. По думите й, през 2013 г. местният парламент в Шумен е взел решение администрацията да предостави спортни обекти на клубове безвъзмездно за срок от 5 години, като сметките за консумирани ток и вода се покриват от бюджета на Община Шумен. В този списък Зала „Юнак" и клуб по тенис на маса „Мадара" не са включени. Обяснено бе, че това е така, защото към този момент клуба е имал действащ договор за наем на обекта с посочени в него условия.

Още през 2013 г. тогавашния кметски екип е изпратил уведомително писмо до клуба,в което е посочил, че сумите за консумирана ел. енергия трябва да се възстановят, но отговор не е имало.

Зам. кметът по бюджет и финанси Татяна Костова обясни ,че до края на 2015 г. електромерът на Зала „Юнак" се е водел на Община Шумен и всички фактури са идвали на администрацията. „Разбира се тези разходи трябва да се събират от наемателя", подчерта тя. По думите й, в началото на годината партидите за вода и ток са били прехвърлени на „Общински жилища и имоти". Управителят на предприятието Цанко Цанев допълни ,че през месец март на няколко пъти са изпращани уведомителни писма до спортния клуб с искане сумите за разходван ток през годините да бъдат възстановени, но отговор на тези писма не е получен.

Община Шумен ще прекрати договора за наем на Зала "Юнак"
netinfo

Кметът Любомир Христов подчерта, че през месец март Общината е поискала от електроразпределителя токът за Зала „Юнак" да бъде спрян. След това при съвместна проверка с дружеството е установено, че залата е била неправомерно захранена с електроенергия от близкия хотел, собственост на Христо Петров. По думите на градоначалникът, при среща между него и Пeтров, председателят на клуба е заявил, че ще съди общината заради намерението за прекратяване на договорите за наем.

„Благодарим за това което са направили, всички разходи които клубът е направил са взети предвид, на базата на тях са сключени договорите за наем, за да може за 10 години, това което е направено като инвестиции да се изплати, но в договора е записано, че всички разходи за консумативи и такса „смет" са за тяхна сметка", допълни Любомир Христов. Той каза още, че всички предприети от администрацията действия са съобразени с юристи и всички законови изисквания. „Ако сумите за ток и такса „смет" не бъдат платени ние ще влезем във владение на нашия имот", каза още Христов.