/ iStock/Getty Images
Още 170 жители от община Шумен ще получават от днес безплатна топла храна в домовете си по целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация - 2020 година", съобщиха от Общината.

Празнична онлайн програма за Деня на Шумен

Програмата се финансира от националния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане и е част от мерките на държавата за подкрепа на най-уязвимите граждани в условията на извънредното положение в страната.

В услугата ще бъдат обхванати 139 души от 14 села на общината и 31 жители на града, които ежедневно ще получават топъл обяд. Менюто включва супа, основно ястие, хляб и десерт. Храната ще се приготвя в ресторанта на общината.

Доставките ще се извършват всеки делничен ден, до 19 юни. Дейностите ще се изпълняват от общинското предприятие "Стопанска и охранителна дейност", Центъра за обществена подкрепа и Семейно-консултативния център с подкрепата на Домашния социален патронаж.

Предупреждение към пчеларите

В рамките на програмата са включени хора с ниски доходи, които живеят под линията на бедност, определена за страната. Обхванати са и възрастни хора над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами, нямат близки и в условията на извънредното положение не са в състояние сами да осигурят прехраната си.

Топъл обяд ще получават и хора, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да си осигурят храна.