ОбС прие наредбата за настаняване в общински жилища
ОбС прие наредбата за настаняване в общински жилища / netinfo

Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и за продажба на общински жилища беше приета от общинските съветници в Шумен на заседание днес.

Според текста на наредбата, право да кандидатстват за настаняване под наем в общинско жилище имат граждани и техните семейства, които отговарят общо на 8 условия. Сред тях са: доходът на член от семейството да е по-нисък от трикратния размер на средния наем на общинско жилище, съответстващо на жилищните им нужди, да имат настоящ адрес в населени места на територията на община Шумен през последните 5 години, да не притежават жилище или вила, годни за постоянно обитаване или идеална част от такива и др.

Общинският съветник от БСП Пламен Петков предложи допълнение към чл. 6 от наредбата, който определя кои имат право на настаняване във ведомствени жилища. Неговото предложение би такова право да имат и общинските съветници. То обаче не бе прието от колегите му в местния парламент.

Съветниците приеха и Наредба за условията и реда за упражняване на правата на собственост на общината в търговски дружества с общинско участие в капитала, за участието на общината в граждански дружества и сдружения с нестопанска цел. В тази наредба е записано, че кметът на община Шумен ще прави предложения пред общинския съвет за избор на управители на дружествата с общинско участие, след проведен конкурс, ще назначава ликвидаторите при прекратяване на дружествата и ще определя възнаграждението им.